Ο Ο.Π.Α.Π για πρώτη φορά μέσα στο 2011 οργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης τις τοπικές κοινότητες και διάφορους πολιτιστικούς φορείς τις «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Βόλβης για το έτος 2011» και συγκεκριμένα ο Ο.Π.Α.Π ανέλαβε τα εξής :

 • Την εκπόνηση του προγράμματος εκδηλώσεων
 • Τις επαφές με καλλιτέχνες και συγκροτήματα
 • Την έκδοση και την διανομή προσκλήσεων
 • Την οργάνωση του χώρου με τα σχετικά για την ολοκλήρωση  της κάθε εκδήλωσης όπως καρέκλες, τραπέζια επισήμων, εξέδρες , παροχή ρεύματος, στολισμός κ.α.
 • Την προμήθεια υλικών παραδοσιακών εδεσμάτων που πατροπαράδοτα διαμοιράζονταν στους παραβρισκόμενους κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων , προετοιμασία (συσκεύασμα)  και διανομή τους .
 • Την προμήθεια εδεσμάτων επετειακών εκδηλώσεων
 • Την οργάνωση για την ηχητική κάλυψη και τον φωτισμό

Κατά την θερινή περίοδο διοργανώθηκαν πολλές πολιτιστικές και Θρησκευτικές εκδηλώσεις  σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλβης . Ο Δήμος στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα , συμπεριέλαβε όλες τις θεσμοθετημένες «Γιορτές» των πρώην Δήμων.

Τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν οι εξής : «Εορταστικές Εκδηλώσεις Αγίου Πνεύματος» στις κοινότητες Μοδίου , Μελισσουργού και Φιλαδελφίου.

Ακολούθησαν φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ασπροβάλτα και στον Σταυρό σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους. Έλαβαν μέρος όλα τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου μας καθώς και εκείνα που προσκλήθηκαν από τον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης .

Η παραδοσιακή Γιορτή Λιπαριάς αφιερωμένη στο ψάρι Λιπαριά της Λίμνης Βόλβης σημείωσε και φέτος Μεγάλη επιτυχία στην μικρή Βόλβη.

Ακολούθησε η 12 η Πολιτιστική Εβδομάδα του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών Νέας Απολλωνίας και ο μήνας Ιούνιος έκλεισε με   συναυλία με τον καλλιτέχνη Βασίλη Λέκκα στο Βήμα Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία. Στην συναυλία αυτή συμμετείχε η μικτή χορωδία Σταγείρων – Ακάνθου και η χορωδία της Μουσικής Σχολής του Σταυρού.

Τον Ιούλιο  πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εκδηλώσεις . Συγκεκριμένα : 5 θεατρικές παραστάσεις στα αμφιθέατρα  Σταυρού – Ασπροβάλτας για μικρούς και μεγάλους θεατές με συμμετοχή και της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου Σταυρού .

Ο Ο.Π.Α.Π. με γνώμονα την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής αγοράς, διοργάνωσε την «Εορτή της Ρίγανης 2012. Η καλλιέργεια της Ρίγανης στην Δημοτική Ενότητα Αρέθουσας ξεπερνάει τα 6.000 χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων τα 5.000 χιλιάδες βρίσκονται στη Μαυρούδα ή καλλιεργούνται από τους κατοίκους της. Για το λόγο αυτό και πραγματοποιείται η εορτή αυτή στον οικισμό Μαυρούδας. Σκοπός της εκδήλωσης, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η προβολή του τοπικού αγροτικού προϊόντος της Ρίγανης και η προώθησή του. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ο Ο.Π.Α.Π, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο «Δόξα Μαυρούδας», προχώρησε στην ετοιμασία 3.000 δειγμάτων ρίγανης σε ειδική συσκευασία τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν στους επισκέπτες. Η γιορτή περιελάμβανε γεύσεις  με κύριο συστατικό την Ρίγανη από  διάσημο CHEF οποίος συνεργάστηκε με τις γυναίκες του χωριού για την προετοιμασία του μπουφέ που στήθηκε για τους επισκέπτες.  Η εκδήλωση, για την μεγαλύτερη και επιτυχέστερη προβολή του προϊόντος της Ρίγανης, έκλεισε με λαϊκό γλέντι  , δημιουργώντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στο έργο της προβολής και της προώθησης του τοπικού αγροτικού προϊόντος της Ρίγανης.

Η μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση του μήνα αυτού ήταν η Πανήγυρις της Πολιούχου του Σταυρού , της έδρας του Δήμο Βόλβης Αγίας Παρασκευής.

Σε αυτήν την εκδήλωση στόχος ήταν η προβολή του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Προετοιμάστηκαν από τον Ο.Π.Α.Π. σε συνεργασία με τοπικούς φορείς του Σταυρού 2000 συσκευασίες που περιελάμβαναν γεύσεις από την Θάλασσα του Δήμου Βόλβης . Η εκδήλωση έγινε στο λιμάνι του Σταυρού σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με τον διάσημο Καλλιτέχνη Αγάθωνα.

Μια ακόμη συναυλία που αξίζει να αναφερθεί είναι η συναυλία με τους ΝΕΥΜΑ & ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΑΛΙΑ στον Σταυρό σε συνεργασία με τον ΟΜΑΣΚ .

Πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδηλώσεις όπως αφιέρωμα στην Γ Ηλικία , Εκθεση τρισδιάστατης φωτογραφίας λαϊκές βραδιές και πανηγύρια με μεγαλύτερο εκείνο της Αγίας Μαρίνας που σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία στο Ιερό προσκύνημα της Αγίας στο Μόδι.

Ο Αύγουστος συνέχισε με τους ίδιους ρυθμούς με μουσικά αφιερώματα σε παλιούς μεγάλους καλλιτέχνες όπως στον Στέλιο Καζαντζίδη, Καββαδία και Χατζιδάκη.

Η κεντρική εκδήλωση του μήνα αυτού ήταν το Αφιέρωμα στη Μ. Ασία με τον Πασχάλη Τόνιο και την χορωδία ‘Άγιος Γεώργιος στα πλατάνια Σταυρού.

Η εκδήλωση αυτή ήταν μία συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .

Η σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση έγινε από τον γνωστό ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό.

Οι παραβρισκόμενοι ξεπέρασαν τους 2.000 οι οποίοι απόλαυσαν μία παράσταση αναβίωσης της έλευσης των μικρασιατών στην Ελλάδα.

Παρόμοια εκδήλωση αφιερώμενη στη Μ. Ασία πραγματοποιήθηκε και στην Ασπροβάλτα .

Ακολούθησε η « 1Η Γιορτή του Τσίπουρου» στον Ευαγγελισμό σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο . Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γνήσιο τοπικό τσίπουρο .

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Βόλβης ολοκλήρωσε τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις για το έτος 2011 με την χειμερινή εκδήλωση «Χωριό Αϊ Βασίλη» στην Αρέθουσα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Βόλβης ολοκλήρωσε τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις για το έτος 2011 με την χειμερινή εκδήλωση «Χωριό Αϊ Βασίλη» στην Αρέθουσα από τις 16 έως 28 Δεκεμβρίου. Στόχος ήταν η ψυχαγωγία κυρίως των μικρών θεατών η συνεργασία όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας και η ανταλλαγή των απόψεων μεταξύ τους καθώς επίσης και η δυνατότητα εξόδου σε όλες τις οικογένειες του Δήμου μας με χαμηλό κόστος .

Διαμορφώθηκε ένας χριστουγεννιάτικός πολυχώρος  με ζώα φάτνη και περίπτερα  που χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι για δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών με χειροτεχνίες και παιδικά παιχνίδια.

Επίσης σε αυτήν την εκδήλωση έλαβαν μέρος και τα παιδιά των ΚΔΑΠ με την παρουσίαση θεατρικής παράστασης και μουσικής χορωδίας.

Σε όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν κόπηκε κανένα εισιτήριο και δεν εισπράχθηκε κανένα ποσό από τους Δημότες μας.

 • Στον τομέα του Πολιτισμού, ο Ο.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης συνέχισε τη λειτουργία της μουσικής Σχολής για την εκμάθηση μουσικών οργάνων μειώνοντας την μηνιαία συνδρομή από 60 σε 50 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί ενώ παράλληλα λειτούργησαν και τα τμήματα φιλαρμονικής του Δήμου μας . Η Φιλαρμονική του Δήμου μας συμμετέχει σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις των εορτών του Δήμου μας και των σχολικών παρελάσεων.

Επίσης για πρώτη φορά η Μπάντα μας πραγματοποίησε παραμονή Χριστουγέννων κάλαντα στην τοπική κοινότητα Προφήτη.

 • Στις 9.6.2011 Ο Ο.Π.Α.Π. υπέβαλε ολοκληρωμένο φάκελο αίτησης συμμετοχής –Δήλωση –Προσφορά προς την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε στα πλαίσια της αριθ. πρωτ.: 757/24/5/2011 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την υλοποίηση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και θα υλοποιηθεί σε 2 ετήσιους κύκλους μέχρι την 31/08/2013. Η συμμετοχή του Ο.Π.Α.Π.  σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού από τις συνολικά 80 αιτήσεις παιδιών ηλικίας από 6 έως 12 ετών που κατατέθηκαν από τις μητέρες τους εγκρίθηκαν οι 76 .

Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία , μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους από τις Δομές του Δήμου . Η διάθεση των θέσεων αυτών έγινε από την ΕΕΤΑΑ ΑΕ προς τις γυναίκες ωφελούμενες μέσω «εντολής τοποθέτησης».Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνση τους προκειμένου να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η ετήσια προσφερόμενη τιμή για κάθε θέση με δυνατότητα έκπτωσης έως 10% ήταν 2.800,00€ στην τιμή αυτή ο Ο.Π.Α.Π. πρόσφερε έκπτωση 2% και η τιμή διαμορφώθηκε στις 2.744,00€ ανά παιδί. Έτσι η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος στον Ο.Π.Α.Π. ανήλθε στις 208.544,00€ για τον πρώτο κύκλο 2011-2012. Η χρηματοδότηση του δεύτερου κύκλου 2012 -2013 θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις νέες αιτήσεις των ενδιαφερομένων που θα υποβληθούν στην ΕΕΤΑΑ ΑΕ μετά από σχετική ενημέρωση της.

Η συμμετοχή μας περιελάμβανε 4 Δομές στις Δημοτικές Ενότητες Ρεντίνας , Αγ. Γεωργίου , Ν. Απολλωνίας και Μαδύτου όπου και υλοποιείται το πρόγραμμα.

Για τον σκοπό αυτό ο Ο.Π.Α.Π. προσέλαβε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο απασχολεί τα παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες (μουσική, χορός, χειροτεχνίες , ζωγραφική, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια και γυμναστική) . Παράλληλα προχώρησε στην προμήθεια διάφορων ειδών (χαρτί ζωγραφικής, μπογιές , επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια ντουλαπάκια αποθήκευσης και φαρμακεία κλπ) για τον σκοπό αυτόν.  Τα παιδιά της Δομής της Ρεντίνας συμμετείχαν συμμετείχαν και στην Χειμερινή Εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ο.Π.Α.Π. «Χωριό Αϊ Βασίλη»  την περίοδο των Χριστουγέννων στην ορεινή Αρέθουσα  με μία θεατρική παράσταση.

Η συμμετοχή και η ζήτηση είναι μεγάλη και το πρόγραμμα θα συνεχίσει μέσα στο 2012 μέχρι την ανανέωση του με τους ίδιους ρυθμούς .

 • Οργανώθηκε τμήμα εκμάθησης φωτογραφίας σύμφωνα με την αριθμ. 41/2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου .

Στο τμήμα αυτό οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν τεχνικές φωτογράφισης , εκφράζουν τις εικαστικές τους ανησυχίες, και ουσιαστικά συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας προβάλλοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τις απαράμιλλες ομορφιές της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου μας αλλά και τα τοπικά ήθη και έθιμά μας.

Ο Δήμος μας συμμετείχε επίσης σε 2 εκθέσεις της Ηelexpo, την έκθεση της αυτοδιοίκησης POLIS και την έκθεση τουριστικής προβολής PHILOXENIA προβάλλοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τα επιχειρήματα τα οποία χρειάζεται ο επισκέπτης για να ξεναγηθεί στον τόπο μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων αλλά και παρουσιάζοντας τις δράσεις και ενέργειες σε τοπικό επίπεδο από τον Οργανισμό με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά ήθη και έθιμα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Στείλετε μας Μήνυμα

  Translation

  Copyright © 2019 by opapvolvis.gr. All rights reserved. Powered by ATG Digital

  Μετάβαση στο περιεχόμενο