Αγαπητοί συνδημότες,

Μετά από δύο και πλέον χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μου στα δρώμενα του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης έφτασε η δύσκολη για εμένα ημέρα της αποχώρησης από τον  Οργανισμό. Ομολογώ ότι έγινε ένα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Άλλωστε «δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο εκτός από την αλλαγή»…

Αποτελεί  μεγάλη  τιμή για μένα να με τοποθετήσει ο Δήμαρχος κ.Διαμαντής Λιάμας, στην Προεδρία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του  Δήμου Βόλβης,  σε μία θέση που θα πρέπει να είσαι η ζώσα και  ενεργή έκφραση όλων των πολιτιστικών, αθλητικών και  περιβαλλοντικών  δράσεων του Δήμου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  από καρδιάς  σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  του Ο.Π.Α.Π.  Είναι αλήθεια ότι η  κατάσταση της πανδημίας  δεν βοήθησε στην αμεσότητα  μεταξύ  των μελών του ΔΣ.  Προσωπικά επιθυμούσα να είχαμε συγκαλέσει πολλά διά ζώσης  συμβούλια,  ώστε  να  είχαμε περισσότερη ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη  ΔΣ του Ο.Π.Α.Π.  Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την κριτική σκέψη κάθε ανθρώπου  σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Θα ήθελα επίσης  να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο  του Ο.Π.Α.Π.,  κα. Στέλλα Κοντοπούλου για την άψογη συνεργασία που είχαμε. Ήμουν ευτυχής που είχα στο προεδρείο  αυτή την εξαίρετη κυρία, δραστήρια και άοκνη, πραγματικά  ένας πολυμερής νους,  μία  αστείρευτη πηγή ιδεών.

Οφείλω ακόμη  να ευχαριστήσω  το προσωπικό του Οργανισμού  για τη στενή και αποτελεσματική  συνεργασία.

Αγαπητοί συνδημότες,

Κατά την θητεία μου στον Οργανισμό σε μία δύσκολη εποχή λόγω πανδημίας εργάστηκα, όπως επιβάλλει η συνείδησή μου, με ήθος, αξιοπρέπεια και ζήλο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία μου.

Γνωρίζαμε από την αρχή  ότι αναλάβαμε τα καθήκοντα σε μία δύσκολη περίοδο, που  θα δυσχέραινε το έργο μας.  Παρόλα αυτά,  προχωρήσαμε, επιλέξαμε και προσαρμόσαμε  έναν πλήρη προγραμματισμό δράσεων, τον οποίον εφαρμόσαμε και αποτιμήσαμε.  Αναλάβαμε πρωτοβουλίες αξιοποιώντας  ταυτόχρονα  στο έπακρο  τον ψηφιακό κόσμο με πολλές διαδικτυακές δράσεις.  Έτσι  όλη  την χρονική περίοδο,  που  βρισκόταν  σε εξέλιξη  η πανδημία  και  ενώ είχαν ανασταλεί  όλες  οι εκδηλώσεις και οι λειτουργίες των δομών, ο  Ο.Π.Α.Π.  λειτουργούσε  συνεχώς και ακατάπαυστα. Παρά τη μεγάλη δυσχέρεια και τα πολλά προβλήματα στο έργο μας  εμείς οπλισθήκαμε  με επιμονή, υπομονή και επιμέλεια και δεν παραμείναμε ανενεργοί.

Δράσεις  έγιναν  πολλές και αξιόλογες,  αλλά το  επιστέγασμα όλων των δράσεων αναμφισβήτητα  ήταν ο λαμπρός εορτασμός για πρώτη φορά  μετά από 200 χρόνια  της  ιστορικής μάχης της  Ρεντίνας  από τον  Δήμο Βόλβης. Για μένα αποτελούσε ένα διακαή πόθο πολλών ετών. Είχα την ευτυχή συγκυρία να συμπέσει ο εορτασμός  «200 χρόνια  Ελεύθερη Ελλάδα» με την τοποθέτησή μου στη θέση του Προέδρου Ο.Π.Α.Π  Δήμου Βόλβης. Με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου μας, κ. Διαμαντή Λιάμα και την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων  το όνειρο  έγινε πραγματικότητα. Ο εορτασμός της Μάχης της Ρεντίνας έλαβε χώρα για πρώτη φορά μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου 2021, ένα ιστορικό γεγονός που πολύς κόσμος αγνοούσε στην περιοχή μας.  Εορτάσθηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα  αποδίδοντας  έτσι την οφειλόμενη τιμή και τον προσήκοντα σεβασμό στους Ήρωες μας.  Σημαντικό επίσης είναι ότι καθιερώθηκε να εορτάζεται  κάθε χρόνο.

Ο Οργανισμός  Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Περιβάλλοντος ως φορέας Πολιτισμού του Δήμου Βόλβης ακολούθησε το δρόμο της ευθύνης  και του χρέους απέναντι  στην ιστορία,   με αναζήτηση ιστορικών στοιχείων και με κατάλληλες ενέργειες προέβη στην οργάνωση, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής Μάχης.  Αυτός άλλωστε  είναι  ο αντικειμενικός σκοπός του Οργανισμού. Το έργο της αναζήτησης ιστορικών στοιχείων,  που έμειναν στην αφάνεια  μέχρι σήμερα, πρέπει να είναι συνεχές και  αδιάλειπτο. Από αυτό θα πρέπει να  αντλούμε διδάγματα και παραδείγματα, ώστε να μας εμπνέουν και να  αποτελούν   το ζώπυρο. Τούτη η ενέργεια θα μας εμψυχώνει και θα μας καθοδηγεί, προκειμένου να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο  διάσωσης και ανάδειξης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν υστερήσαμε έναντι των άλλων Δήμων και φορέων πολιτισμού,  τουναντίον ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Φυσικά και θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, γι΄ αυτό και προσδοκούσαμε  στη γρήγορη  μετάβαση στην κανονικότητα.

Πραγματοποιήσαμε  μεγάλο αριθμό  δράσεων, μερικές από αυτές  παρατίθενται  ενδεικτικά παρακάτω:

  • Χριστουγεννιάτικο Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων (Ήθη και έθιμα)
  • Πασχαλιάτικο εργαστήρι.
  • Διαδραστικοί χάρτες, που περιείχαν τα έθιμα Χριστουγέννων – Πάσχα των χωριών όλης της επικράτειας του Δήμου Βόλβης.
  • Online προγράμματα γυμναστικής.
  • Διαδικτυακές διαλέξεις στα πλαίσια εορτασμού «200 χρόνια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ».
  • Προκήρυξη διαγωνισμού για μαθητές σχολείων της Διεύθυνσης Α/θμιας  Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Π Βόλβης.
  • Θεατρικές παραστάσεις όλο το καλοκαίρι
  • Συναυλίες
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι του 1821.
  • Εκδήλωση με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ» αφιερωμένη  στην Μικρασιατική καταστροφή.
  • Σε μία εποχή μάλιστα, που  δεν επιτρέπονταν ο χορός και το τραγούδι, ο Ο.Π.Α.Π  με κατάλληλες ενέργειες διοργάνωσε Αποκριάτικη Εκδήλωση,  που περιλάμβανε αναβίωση παραδοσιακών εθίμων με αναπαράσταση και σατυρικά λαϊκά δρώμενα του  τόπου μας  με συμμετοχή  Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας.
  • Ο λαμπρός εορτασμός για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια  της  ιστορικής μάχης της  Ρεντίνας.

Όλα αυτά βεβαίως μπορεί  κανείς να τα δει με μία απλή επίσκεψη στην επίσημη σελίδα https://www.opapvolvis.gr/ και στο Υoutube του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης.

Σ΄ όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα  κινηθήκαμε πάντοτε  με  ορθολογισμό.  Όλες οι ενέργειες  έγιναν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών και λαμβανομένων υπ’ όψιν των  συγκυριών.

Όπως αρχικά  τόνισα,  μοναδικό  μέλημα μου  ήταν η ενότητα και όχι οι διαχωρισμοί και οι αποκλεισμοί και γι΄ αυτό τον λόγο ήρθα σε επαφή  με όλους φορείς της περιοχής μας -και όχι μόνο- που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, αθλητισμό και το περιβάλλον, ενώ επίσης συναντήθηκα μ΄ όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους κάθε δημοτικής ενότητας  και βρισκόμασταν σε διαρκή επικοινωνία.  Η συμμετοχή  των πολιτιστικών συλλόγων στην μάχη της Ρεντίνας  ήταν πραγματικά εντυπωσιακή (25 Πολιτιστικοί  Σύλλογοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση).

Περιττεύει να επισημάνω ότι ο κύριος άξονας της διοίκησης του Ο.Π.Α.Π   ήταν η στενή συνεργασία και η επίτευξη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης  με όλους τους  φορείς και βεβαίως με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους  του Δήμου Βόλβης, γιατί η συνεργασία είναι  δύναμη αποτελεσματικότητας και δημιουργίας,  είναι  πολλαπλασιαστής ισχύος κάθε  δραστηριότητας.

Κάτι σημαντικό!

Πριν δύο χρόνια περίπου ο Ο.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης  ξεκίνησε – αρχής γενομένης από την Αρέθουσα-  ένα αξιόλογο και φιλόδοξο  πρόγραμμα με την επωνυμία:   «ΔΡΟΜΟΙ   ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»,  ένα ταξίδι στην ιστορία μας, στην ταυτότητά μας  και στην καταγωγή μας.  Ο σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν να  γίνει  πρώτα η  κατάθεση ιστορικών στοιχείων από ιστορικούς – αρχαιολόγους και λαογράφους, καθώς και η λεπτομερής  καταγραφή του ιστορικού και μνημειακού πλούτου  του κάθε τόπου, η οποία αφορά  ιστορικά γεγονότα, τοπικά προϊόντα,  ήθη και έθιμα. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει η ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση  των στοιχείων για κάθε χωριό και περιοχή του Δήμου Βόλβης.  Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης ή επισκέπτης  με ένα κλικ θα έχει την δυνατότητα άμεσα  να μάθει  τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής και αυτό θα συμβάλλει  στην ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση του δήμου μας. Δυστυχώς, όμως,  η πανδημία  δεν μας επέτρεψε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα σε άλλους οικισμούς.  Ευελπιστώ ότι η επόμενη διοίκηση του Οργανισμού  θα το θέσει σε προτεραιότητα και θα συνεχίσει αυτό το αξιόλογο πρόγραμμα,  όπως επίσης και την ολοκλήρωση του  Ψηφιακού  Ιστορικού Μουσείου που προτείναμε.

Επιθυμώ να τονίσω  προς κάθε κατεύθυνση και να γίνει αντιληπτό απ΄ όλους  ότι οι τομείς που υπηρετεί  ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Βόλβης   είναι πολύ σημαντικοί.  Αν φροντίσουμε και αναδείξουμε την ιστορία, την λαογραφία, τα τοπικά  προϊόντα και  με κατάλληλες ενέργειες   προβούμε σε δράσεις, που έχουν ως σκοπό  τον σεβασμό και την προστασία του  περιβάλλοντος,  τότε αυτοί οι τομείς  θα μας δώσουν προοπτική στον τόπο  και θα ενισχύσουν την πολιτιστική ταυτότητα. Εφόσον αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα  της περιοχής μας με την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών και του ιστορικού- μνημειακού πλούτου, θα έχουμε  την απαραίτητη ώθηση για τουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια.

Κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη  κάθε πράξη και ενέργεια, που έχει σχέση με το πολιτισμό, αθλητισμό και το περιβάλλον. Δεν πρέπει λοιπόν να μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αναβλητικότητας. Αντίθετα, ο ιστορικός και μνημειακός πλούτος, η φυσική ομορφιά του τόπου  επιτάσσουν την εγρήγορση, την συσπείρωση και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων απ΄ όλους.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημότες, που με εμπιστεύτηκαν,  όλους  αυτούς που προσδοκούν  να δουν αλλαγές στον τόπο μας, σ΄ αυτούς που  απαιτούν  να δουν  πράξεις και  έργα  από τις διοικήσεις.  Όλους αυτούς  θέλω να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους πω με ειλικρίνεια ότι δεν έκανα όσα επιθυμούσα  αλλά  προσπάθησα…

Με εκτίμηση

Πασσιάς Δημήτριος

Γράψτε ένα σχόλιο

Στείλετε μας Μήνυμα

    Translation

    Copyright © 2019 by opapvolvis.gr. All rights reserved. Powered by ATG Digital

    Μετάβαση στο περιεχόμενο