Από τον Δήμο Βόλβης και την Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, για τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα

Εσπερίδα με θέμα «Αγιοτόκος Μικρασία», πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο πολιτιστικό κέντρο Νικομηδινού το Σάββατο 6 Μαΐου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και στην περιοχή του δήμου Βόλβης, όπως ήταν και ο οικισμός του Νικομηδινού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργανώθηκε από τον δήμο Βόλβης και την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού, που μεταφέρθηκαν για την περίσταση από τον μητροπολιτικό ναό Λαγκαδά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Άγιος Παντελεήμονας Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός, γεννήθηκε στη τη Νικομήδεια (3ος αι. μ.Χ.) της Μικράς Ασίας, πόλη προέλευσης πολλών προσφύγων που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στον τότε οικισμό Βορένος, γι’ αυτό και αργότερα μετονομάστηκε σε Νικομηδινό.

Η εσπερίδα που ήταν αφιερωμένη στον προσφάτως εκδημήσαντα μητροπολίτη Νικομήδειας κυρό Ιωακείμ, σημαντικό Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άρχισε με τη βυζαντινή χορωδία του Ι.Μ. Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά «Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης» με τον λαμπαδάριο Στυλιανό Μπαλόμπα και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στον χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτων τόνισε ότι «ένα πράγμα που χαρακτηρίζει του Έλληνες είναι ότι στις δύσκολες στιγμές και στους κινδύνους παραμένουν ενωμένοι σαν μια γροθιά και μπορούν με την βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και τους εχθρούς. Γι΄ αυτό και το παράδειγμα των προγόνων μας και η ιστορία του τόπου μας, θα πρέπει να αποτελεί τον καλύτερο δείκτη του πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στη σύγχρονη Ελλάδα η άφιξη των προσφύγων από τη Μικρασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, καθώς: «αποτέλεσαν κύριο συστατικό του σύγχρονου ελληνικού κράτους, βασικό δομικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας και βοήθησαν τα μέγιστα, ώστε η διαλυμένη Ελλάδα της Μικρασιατικής Καταστροφής να ορθοποδήσει και να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό ανεπτυγμένο κράτος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Αθανάσιο Καραθανάση για τους Αγίους της Νικομήδειας (Παντελεήμων, Ερμόλαο, Βαρβάρα και Κυριακή) και τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη για τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, ενώ τα ιστορικά γεγονότα για την περίοδο της Μικρασιατικής  τραγωδίας  προσέγγισε ο διευθυντής του μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κωνσταντίνος Νίγδελης.

Την εκδήλωση  πλαισίωσε η  μικτή χορωδία Δήμου Βόλβης με μαέστρο τον Σταύρο Καραμάνη και τραγούδια αφιερωμένα στην Μικρά Ασία.

Παρευρέθηκαν πρόεδροι δημοτικών οργανισμών, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

“Κλικ” στις εικόνες για μεγέθυνση

Γράψτε ένα σχόλιο

Στείλετε μας Μήνυμα

    Translation

    Copyright © 2019 by opapvolvis.gr. All rights reserved. Powered by ATG Digital

    Μετάβαση στο περιεχόμενο